Algemene informatie Peuterspeelgroep

De peuterspeelgroep biedt een eigen pedagogisch milieu in aanvulling op de thuissituatie. Het is een plek waar kinderen in een vertrouwde omgeving veilig kunnen spelen. Peuters ontwikkelen zich via spel. Spelenderwijs en in interactie met andere peuters en leidsters doen kinderen gevarieerde ervaringen op en vergroten ze hun woordenschat.

Er wordt veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van taal- , sociale, creatieve, motorische en cognitieve vaardigheden. Elk kind doet dat op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo.

Waarom naar de peuterspeelgroep?

Voor het kind

Elk kind heeft naast zijn veilige en vertrouwde omgeving thuis, nieuwe uitdagingen nodig. Het wil zelf op onderzoek uit en is van nature nieuwsgierig naar nieuwe en onbekende dingen.
Op een volledig voor peuters ingerichte peuterspeelgroep zijn veel van die nieuwe dingen te vinden.

  • Allereerst de andere kinderen, ieder met een eigen persoonlijkheid. Kinderen kunnen leren om alleen, in kleine groepjes of als grote groep met elkaar te spelen. Sommige kinderen zullen elkaar al kennen vanuit de woonsituatie of via contacten met broertjes of zusjes.
  • Ook het vele en mooie speelgoed oefent grote aantrekkingskracht uit op de kinderen. Op de peuterspeelgroep is speelgoed, dat thuis niet aangeschaft wordt en dat juist daarom dubbel aantrekkelijk is. Tenslotte heeft niet iedereen een glijbaan in de woonkamer staan.
  • Naast het speelgoed is een grote verscheidenheid aan knutselmateriaal aanwezig.

De peuterspeelgroep wordt begeleid door enthousiaste en deskundige leidsters die zoveel mogelijk proberen, om elk kind zijn of haar eigen plekje  te geven.

Voor de ouders
  • Ouders die hun kind naar de peuterspeelgroep brengen, merken dat hun peuter het leuk vindt met andere kinderen te spelen. Soms heeft het zelfs geen tijd meer om je uit te zwaaien!
  • Je krijgt als ouders weer tijd dingen te doen waar je anders niet aan toe kwam.
  • Door de peuterspeelgroep ontmoet je andere ouders van kinderen in dezelfde leeftijd. Je ontdekt dat sommige ouders met dezelfde vragen zitten met betrekking tot de opvoeding en dat je elkaar daarbij een beetje kunt helpen.

 

Beleidsplan Veiligheid en Gezondheid Kinderopvang KiWi
Pedagogisch beleidsplan VVE 2019
Pedagogisch beleidsplan Kinderopvang KiWi
Informatieboek Stichting Kinderdagopvang KiWi, kinderdagopvang
Rapport VVE Peuterspeelzaal De Krummelhörn

Het laatste nieuws

Vorige week zijn er 2 ezeltjes op bezoek geweest bij 't Beertje. De peuters vonden het geweldig! Ze mochten de dieren aaien en borstelen. Daarna mochten alle kinderen een ritje maken op de ezel. Tot slot kregen de ezels stukjes appel uit handen van de peuters. Dit was best spannend! Het was een prachtige morgen!
 
    Lees het hele bericht
Vorige week zijn de peuters van d'Ondersteen op stap geweest. Ze gingen naar de kinderboerderij. Met een paard en wagen een ritje maken door het rosarium, picknicken met elkaar en spelen in de speeltuin.
 
    Lees het hele bericht
Wij zijn er al klaar voor, IKC in Scheemda (Integraal Kind Centrum), nu de bouw nog.
 
    Lees het hele bericht

Een greep uit onze foto's

Wilt u nog meer foto's zien? Klik hier